Skapa SEO-vänliga webbadresser

Publicerad:
2022-10-03

Skrivet av:
Samuel R.

Skapa SEO-vänliga webbadresser

I tidigare blogginlägg har vi skrivit om vad URL:er är, vad de består av och varför de är viktiga på webben. Behöver minnet kring URL:er fräschas upp kan du läsa det inlägget genom att klicka här.

Vikten av att ange sina URL:er tydligt och bra är en prägel för att trivas på webben. Tyvärr är det också vanligt att tappa bort sig i webbadresser, och det är inte alltid självklart vilka val som SEO-optimerar just dina sidor till det bättre. Så hur gör man egentligen för att få en webbadress att bli lätt att hitta till?

Hur SEO-optimerar man en webbadress?

I de flesta fall är lösningarna kring optimeringen för webbadresser simpla. Föreställ dig att du t.ex. vill hitta ett papper i en pärm. För att du lätt ska kunna hitta till det du letar efter så har du förhoppningsvis lagt det i en logisk kategoriserad följd i pärmen, där t.ex. alla kvitton ligger under fliken "kvitton". Om du vill hitta ett specifikt kvitto för en elektronisk vara du köpt kanske du har den under en till flik som heter "elektronikvaror".

Webbadressens sökväg till vanliga webbsidor följer kategoriseringar i en liknande följd. Så om du har döpt dina sidor logiskt och i rätt ordning så brukar de vara väl optimerade redan. Men ibland är även väl döpta webbadresser, som upplevs effektiva för oss, inte alltid vad som hjälper en sökmotor att visa just din sida över en annan.

Nyckelord och korta meningar

Att ange URL:ens sökvägar rätt är en stor del av SEO-optimering för webbadressen. Varje sida på din webbplats bör ha tydliga nyckelord att förhålla sig till. Det absolut tydligaste av dem, målnyckelordet, bör användas i webbadressens sökväg för att tydliggöra för både användare och sökmotorerna exakt vad sidan handlar om. T.ex. handlar webbsidan https://www.svenskwebbhandel.se/blogg huvudsakligen om blogg, och därav har sidans URL målnyckelordet "blogg".

Även om nyckelord är bra för webbadressens sökväg så bör de inte anges för många eller för långa nyckelord. Sökmotorer gillar inte att se en adress som är fullproppad med jättemånga olika nyckelord. Försök att hålla det både kort och tydligt.

Även stoppord, de ord som sätts in mellan dina nyckelord, kan ses över och bedömas om de är nödvändiga eller inte. Ord som "i", "och" och "för" kan i de flesta fall tas bort från URL:en utan konsekvenser.

Gemener, siffror och bindestreck

Ju lättare en webbadress är, desto bättre. Därav bör speciella tecken som sällan används undvikas. Frågetecken, procenttecken, parenteser m.m. är exempel på specialtecken som bör undvikas. Även versala bokstäver räknas in här, då de enbart försvårar när de absolut flesta endast söker med gemener på webben. Undantaget är bindestrecket, det används istället mycket effektivt som substitut till mellanslag i URL:en.

Vill du veta mer om SEO och webbadresser? Du kan antingen lära dig mer om SEO genom att klicka här, eller läsa på mer om detaljerna kring webbadresser genom att klicka här.

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp