Vad är PSD2?

Publicerad:
2019-09-25

Skrivet av:
Malin S.

Vad är PSD2?

Sedan den 14 september 2019 lyder hela Europas E-handlare under EU:s nya betalningsdirektiv PSD2. Det nya direktivet innebär att alla digitala betalningar nu ska ske med tvåfaktorsautentisering.

Den nya hanteringen kallas Stark Kundverifiering och gör att kunden måste kunna legitimera sig genom att ange minst två av följande tre faktorer vid ett digitalt köp:

  • Något du vet - Ex. ditt lösenord eller pinkod
  • Något du har - Ex. en telefon eller ett kontokort
  • Något du är - Ex. ditt fingeravtryck eller avläsning av ditt ansikte.

Säkrare betalningar på nätet

PSD2 har införts för att stärka skyddet mot bland annat bedrägerier för både konsumenter och E-handlare vid betalningar över Internet. PSD2 innebär även att det inte längre ska vara möjligt att göra betalningar via nätet med enbart kortuppgifter. 
Det finns dock ett antal olika digitala transaktioner som kan komma att inte påverkas av de nya reglerna. Sådana transaktioner kan tex. vara återkommande prenumerationsavgifter, MIT-transaktioner samt ett begränsat antal småtransaktioner av belopp under 30 Euro för en enskild person.

För dig som E-handlare är det din betalningsleverantör som ska tillhandahålla en teknisk lösning som faller under PSD2. För att kunna ta emot betalningar från till exempel VISA och Mastercard ska det räcka att ha den senaste versionen av säkerhetslösningen 3D Secure implementerad i din webbshop.

Kommer PSD2 påverka E-handeln?

Enligt Postnords sammanställning så handlade vi fysiska varor för över 320 miljarder kronor på nätet under 2018 och siffran ser ut att stadigt fortsätta öka under 2019. 
Med PSD2 kan just ett kortköp komma att ta lite längre tid att genomföra på nätet än tidigare. Men då det idag redan finns andra betalningsalternativ som ökar i popularitet, och redan använder sig av tvåfaktorsautentisering, bör det inte ha någon större påverkan på E-handeln i stort.  De fem vanligaste betalningssätten under 2018 var:

  • Faktura 38%
  • Kontokort & Kreditkort 22%
  • Direktbetalning i bank 14%
  • Swish 12%
  • Paypal, Payson eller liknande 8%

Betalningstjänsteföretagen gör ju även sitt yttersta för att förenkla och göra betalningar via webben så smidiga som möjligt för alla konsumenter på olika enheter.

Här kan du läsa mer om PSD2 

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp