Vad är Lorem ipsum?

Publicerad:
2021-04-12

Skrivet av:
Emma H.

Vad är Lorem ipsum?

Du har säkert sett det tidigare, oavsett om du själv jobbar med webb, eller bara är en frekvent användare av webben. Stycken på webbsidor och kanske främst i utvecklingsmiljöer som i allra vanligaste fall består av stycken som:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

För enkelhetens skull kallar man ofta denna text för "Lorem ipsum".

Vad är Lorem ipsum?

Lorem ipsum är en form av utfyllnadstext som är vanligt att använda för att visa var det finns plats för textstycken. Framförallt i de sammanhang då man inte önskar att fokus läggs på orden i texten, utan mer riktas mot omkringliggande element, som exempelvis design. Tanken är att man som användare ska få en uppfattning om hur en slutprodukt kommer att visuellt se ut, utan att texten måste vara färdigställd.

Vad betyder Lorem ipsum?

Många är av uppfattningen att Lorem ipsum är ren Latin och går att översätta rakt av, men så är faktiskt inte fallet. Det stämmer att Lorem ipsum har sitt ursprung i en text på Latin, skriven av Marcus Tullius Cicero, 45f.Kr. Texten heter De finibus bonorum et malorum (Ytterligheterna av gott och ont). Men det är inte en ren översättning från hans verk. Den text som vi idag använder på webbsidor, tryck och mycket annat, uppkom inte förrän på 1500-talet då ord lades till, plockades bort och förändrades för att skapa den utfyllnadstext som vi idag känner som Lorem ipsum.

Det går alltså inte att översätta Loreum ipsum-texten rakt av om man söker efter någon form av sammanhållet och begripligt resultat.

Om man däremot går tillbaka till Lorem ipsums ursprung i verket De finibus bonorum et malorum och tittar på den inledande ursprungliga texten, innan den brutits sönder: Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit...

Går den grovt att översätta till: Det finns ingen som älskar smärtan själv, som söker efter den och vill ha den, endast för att den är smärta...

Generera Lorem ipsum till ditt projekt

lipsum.com finns mer information för den som är intresserad av att fördjupa sig i historien och meningen bakom ämnet Lorem ipsum. Lipsum.com ger också möjligheten att enkelt generera egna utfyllningsstycken av Lorem ipsum till dina pågående projekt.

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp