Trendspaning på webben

Publicerad:
2023-05-24

Skrivet av:
Emma H.

Trendspaning på webben

Halvvägs in i 2023 är det dags att ta en trendspaning för att se vad som är aktuellt och antagligen kommer att fortsätta hålla sin relevans under detta och närmaste året. Vilka trender gäller på webben just nu och vilka trender kommer inom kort att bli på tapeten? Det är dags att spå i kaffesumpen och förbereda oss på allt från animerade katter till AI-support!

Tillgänglighet

Tillgänglighet är ett hett ämne på tapeten, speciellt sedan Digg för första gången förelagt om vite i två tillsynsärenden sedan lagen om tillgänglighet trädde i kraft 1 Januari 2019. Det faktum att det dessutom sjuder kring lagar om tillgänglighet som även skulle kunna komma att påverka webbplatser utanför digital offentlig service gör att tillgänglighet är ett hetare ämne än någonsin.

Att vara tillgänglig för alla, oavsett funktionsnedsättningar, borde självklart räcka som skäl för att vilja bygga tillgänglig webb. Men om det inte redan vore nog, så blir det hela tiden vanligare med enheter som baseras på röstkommandon. Det är inte längre självklart att användaren vill plocka upp sin mobiltelefon för att surfa genom din webbplats. "Hej Siri" eller "Hej Alexa"... och plötsligt blir vikten av röststyrning väsentlig även för den generella användaren.

Ökad personalisering

Det ska vara bekvämt att handla på webben. Den stora mängd data som kan samlas in från användaren möjliggör för skräddarsydda funktioner och tjänster som snabbt hjälper användaren att hitta personliga produkter och relevant information. Med ökad kunskap om användaren, går det också att leverera riktad reklam, information och produkter utifrån dennes preferenser.

Rörligt innehåll

Video och animerat innehåll kommer att fortsätta vara en av de viktigaste trenderna på webben. Vi bör förvänta oss att trendmedvetna och moderna webbplatser kommer att använda rörligt innehåll som en del av sin kommunikationsstrategi i att skapa en engagerande upplevelse för användaren. Allt ifrån produktfilmer till animerade katter kommer att ta större plats på webben.

Blockkedjeteknik

Blockedjeteknik är ett vanligt begrepp när det kommer till krypterade valutor, men användningsområdet är betydligt bredare än så. Blockkedjeteknik används för att göra din data privat, permanent och verifierbar. Det skyddar data och transaktioner från nyfikna ögon via kryptering, någonting som kan användas för att dela information säkert och transparent. Kort sagt ett kraftfullt sätt att säkerställa att data inte manipuleras eller stjäls av tredje part.

3D-visualisering

3D-visualisering har tagit ett stort kliv in på marknaden under de senaste åren och kommer troligen att fortsätta ta sin välförtjänta plats under den kommande tiden. Med 3D visualisering kan användarupplevelsen öka. Plötsligt kan användaren snurra, vända och vrida på produkten innan köp. Och kanske viktigast av allt, användaren kan göra detta utan att lämna sin soffa för att ge sig ut i en fysisk butik.

AI-tjänster

Det finns flera faktorer som talar för att Artificiell intelligens (AI) kommer att öka på webben under 2023 och framåt. Att AI-tekniken blivit allt mer sofistikerad och tillgänglig är kanske ingen hemlighet. Större företag som Google och Microsoft går redan steget för och har integrerat AI i sina produkter och tjänster, vilket i sig får igång snacket. De stora framsteg som tagits inom tekniken har också möjliggjort för mer avancerade applikationer och funktioner, ofta i form av chatbots och virtuella assistenter som kan hjälpa till att avlasta en pressad support. Det är därför troligt att AI kommer fortsätta att spela en viktig roll i framtidens webb.

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp