Surfa säkrare med HTTPS

Publicerad:
2019-05-22

Skrivet av:
Malin S.

Surfa säkrare med HTTPS

Dagligen färdas mängder av trafik över Internet och mycket av all information skickas helt öppet. Genom att HTTPS-säkra din webbplats så skyddar du dina kunder och besökare från att deras information kan spridas när de utnyttjar dina tjänster. En webbplats med HTTPS visas ut som ”Säker” i webbläsaren och premieras även högt av Googles sökmotorer vilket gör att du kan rankas och synas på högre positioner vid alla relevanta sökningar.

Vad är skillnaden mellan HTTP och HTTPS?

Du har säkert lagt märke till dessa bokstavskombinationer i början av en webbadress när du surfar på Internet. Men har du funderat på vad skillnaden innebär för dig när du besöker en webbplats?

Både HTTP och HTTPS är protokoll som har till uppgift att skicka och hämta data mellan webbsidor och servrar över hela Internet. Skillnaden mellan de båda är om du besöker en webbplats vars webbadress börjar med HTTP så skickas all trafik i de flesta fall helt oskyddat. Så vem som helst skulle i princip kunna läsa av eller stjäla den information som skickas mellan din dator och webbplatsen.
Börjar webbadressen istället med HTTPS har webbplatsen ett säkerhetscertifikat (SSL) installerat vilket gör att din information krypteras och all trafik skickas säkert till den givna mottagare som kan verifiera att man verkligen är den man utger sig för att vara och först där kan all data översättas och läsa av. 
När man använder sig av HTTPS minskas risken för att trafiken ska kunna hackas samtidigt som man skyddar besökarna och deras informationsuppgifter.

Varför står det att min webbplats inte är säker? 

Om en webbplats idag saknar HTTPS så varnar de flesta webbläsare alla besökare att den inte är tillförlitlig. Den mest populära webbläsare, Google Chrome, har sedan 2018 valt att markera alla webbplatser utan säkerhetscertifikat (SSL) som ”Inte säker” i webbläsarens adressfält.
Dessa webbplatser kommer även att rankas ner av Google vid sökningar vilket gör att om man saknar HTTPS kommer man synas mer sällan och lägre ner i sökresultaten.

En seriös webbplats idag bör installera ett SSL-certifikat och visas ut som ”Säker” för sina besökare. Hanterar man även betalningsuppgifter eller annan personlig information är det nästan ett krav för att skydda sina kunder mot möjliga bedrägeriförsök.

Varför ska jag byta till HTTPS?

Fördelarna med att installera ett SSL-certifikat på sin webbplats är många men vi ser främst tre starka argument till varför du bör gå över till HTTPS redan idag.

  • Du gör din webbplats mer säker då all trafik krypteras så att ingen information kan avläsas av någon obehörig när trafik skickas över Internet. Även om du inte hanterar känslig information på din webbplats finns det mycket att vinna genom att installera SSL och HTTPS.
  • Du kommer att synas på bättre positioner vid Googlesökningar. Din webbplats kommer premieras och få högre sökpoäng hos Google vilket gör att du får en bättre synlighet och kan konkurrera om toppositionerna på Google.
  • Din webbplats kommer att visas ut som ”Säker” för dina besökare vilket gör att de tryggt kan utnyttja dina tjänster och känna sig helt säkra på att välja dig vid ett köp istället för att de klickar sig vidare till dina konkurrenter.

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp