Sommartips

Publicerad:
2020-07-06

Skrivet av:
Emma H. & Malin S.

Sommartips

Vi har nog alla fått inse att sommaren 2020 kommer bli lite annorlunda. Även om folkhälsomyndigheten har öppnat upp för inrikes resande kan det vara värt att tänka en eller två gånger extra på hur ens sommaraktiviteter påverkar en själv och andra. Vi bad därför våra medarbetare att bjuda på sina bästa tips på sommaraktiviteter som man kan göra hemma eller i sitt närområde. Bara för att man "får" resa, betyder det ju faktiskt inte att man måste göra det för att få en riktigt grym och Corona-säkrad sommar.

Så håll till god, här kommer SWH:s "Corona-anpassade" sommar- och semestertips!

1. Ta tillvara på naturen runt hörnet

Du behöver kanske inte alltid ta dig så långt för att kunna njuta av naturen?

- Det finns massor av vackra och spännande vandringsleder i Sverige hälsar Niclas.

- Här i Gästrikland har vi t.ex. Gästrikeleden och man behöver inte åka långt för att uppleva naturen och troligtvis är skogen, bergen och sjöarna de mest Covid-säkra platserna vi har. (Tänk dock på brandrisken och att ta reda på eventuellt skräp efter er).

Pelle håller med Niclas - Ge dig ut i naturen!

- Sverige är fullt av hur mycket vacker natur som helst. Ett av mina sommartips är att ta en ryggsäck med lite god fika och ge sig ut i naturen. Gärna i tidig gryning för att andas in den friska luften och känna hur allt vaknar till liv.

Malin sticker hellre till den lite våtare delen av naturen på sommaren.

- Utnyttja våra sjöar, hav och naturliga badplatser! Sommar för mig är bad. Inte så mycket bassängbad utan jag föredrar en mysig strand vid en fin sjö. Men man har ju sina favoritställen så passa på att utforska alla de badplatser som finns i ditt närområde. Men glöm inte att visa hänsyn, plocka undan efter dig och hålla avstånd till de andra badgästerna.

Martin tar naturupplevelsen ett steg längre på cykelsadeln.

- Packa med dig tält, lite mat, vatten och ge dig ut på cykelutflykt. Hitta ett fint ställe där du kan stanna över natten. Förhoppningsvis får du både njuta av vacker natur och bra väder?

2. Stanna på en "hemester" och ta hand hem & trädgård

Det lilla eller det stora, nog finns det gott om projekt att ta tag i på hemmaplan under sommaren.

Mimer vill skaffa sig lite nya Trädgårds-hobbies.

- Jag tycker man kan ta sig tid att påbörja eller utveckla olika små hobbies i trädgården. Tex. kan det vara kul att bygga upp en enklare odling i pallkragar eller ett trädgårdsland för att få egenodlade och fräscha råvaror. 

För dig som tänkt spendera lite extra tid hemma har Emma ett förslag.

- Detta vara det utmärkta tillfället att ta tag i det där projektet du så länge funderat på. Det kan vara allt från att rensa ur garaget till att göra om uteplatsen eller balkongen. Det kanske inte låter så kul till att börja med, men när du väl är klar kan du njuta av resten av sommaren på din fräscha uteplats.

Mattias håller med Mimer om att egenodlat är sommarens grej.

- Ta dig lite tid och plantera lite grönsaker, örter m.m. Det fungerar finfint både i pallkrage eller i vanliga krukor vilket gör att det passar både för de som bor i villa eller i lägenhet. Det är lite rogivande och spännande att se hur det växer från dag till dag.

Med en lite större trädgård bjuder Kent på miljötänk.

- När du klipper din gräsmatta kan du spara en bit oklippt. Du skapar då en fin sommaräng som förutom att vara vacker att se på, även ökar den biologiska mångfalden. Insekts- och fågellivet kommer att gynnas och dessutom så får du lite tid över då det ju faktiskt går fortare att klippa klart gräsmattan.

3. Ta det lugnt och njut av någonting gott

Äta bör man så varför inte passa på att testa lite nya och gamla favoriter i sommar.

En varm sommar kräver kylda godsaker tipsar Jocke om.

- Mitt första tips är ett recept på lite god hemmagjord glass. När grundreceptet är klart går det att ha i vilka smaker man vill efter tycke och smak. Jag har själv provat t.ex. brynt smör, jättegott!  Här hittar du receptet på Jockes hemmagjorda glass.

Testa en av Mickes favoriter i en iskall variant?

- Om det blir varmt i sommar tar jag mig gärna en god och kall iskaffe. Själv använder jag den sorten som består av ett pulver som blandas ut med mjölk. Men det finns massor av olika recept på iskaffe. Här är ett exempel på en god och svalkande dryck som passar utmärkt både till maten och som fika efteråt.

Jocke slänger ihop en fräscht sommardrink med lite extra sting.

- Iskall hemmagjord limoncello, det är sommar på riktigt! Här finns det ett enkelt recept om du vill testa?

Har du något favoritställe där du brukar äta lunch eller ta en Kaffe Carlsson undrar Micke?

- Fortsätt att gynna dina favoritkrogar nu under Coronakrisen, så att de finns kvar i framtiden.  Säkerställ dock att ditt favoritställe är duktiga på skyddsåtgärder och hygien. Om du är ensam i en lokal med plats för 60 personer är det lätt att hålla avstånd! De flesta krogar och restauranger har också möjlighet till avhämtning, då kan du avnjuta dina favoriträtter lika bra inne som utomhus på tex picknick.

4. Aktiviteter du kan göra närsomhelst

Enkla små tips som inte kräver så stor planering.

Personligen har jag ofta stora tankar om att lära mig nya saker men som aldrig riktigt blir av säger Malin

- Ge dig själv lite tid under semestern och lär dig något nytt. Mitt tips är att lära dig sticka, virka eller brodera. Upptog själv mina rätt bristfälliga stickkunskaper under hösten & vintern och det är faktiskt en ganska avkopplande aktivitet bara man börjar få flyt på det. Samtidigt kan du ju faktiskt få till rätt fina saker som du kan använda själv eller ge bort. Det finns mängder av instruktionsfilmer om stickning och andra aktiviteter på YouTube om du inte har någon i din närhet som kan lära dig och visa hur man gör. 

Emma tycker att det är dags att utnyttja sommaren till att bli lite mer kulturell.

- Är du på jakt efter kulturupplevelser har många museum runt om i världen börjat att erbjuda digitala visningar. Exempel på detta är både Louvre Abu Dhabi, Louvre museum och Vatikanenmuseerna som nu erbjuder digitala visningar av sina utställningar.

Med Mattias så hittar du guldkornen runt knuten.

- Använd med fördel cykel som färdmedel om det går och besök något roligt resmål som du har i närområdet. Packa med en picknickkorg, badkläder eller något annat du behöver på resmålet för att göra det mesta av din dag.

Martin passar på att umgås med familjen utomhus.

- Gå själv eller ta med familjen ut på en mysig picknick. Bjud även med andra familjer eller vänner så kan ni tex spela kubb eller göra nått annat roligt tillsammans. Ett bra och enkelt sätt att kunna umgås men ändå hålla avstånd till varandra.

5. Glöm inte bort att bara ta det lugnt!

Det finns alltid plats för några slappa dagar under sommaren.

Niclas fixar lite sällskap i hängmattan eller på promenaden.

- Ladda hem någon bra ljudbok eller podd, i med lurarna och zooma ut en stund. Funkar lika bra på tur ute i naturen eller till hänget i hängmattan. De poddar som går mest frekvent hos mig just nu är ”Skäringer & Mannheimer” och ”Mark & Jonas”.

Just det, Mimer påminner om att alla sommardagar faktiskt inte har solsken.

- På dom dagarna med dåligt väder passar det bra att spela spel. Det finns många roliga brädspel och andra digitala spel. Men för min del blir det blir spelet Valorant i sommar.

Om det blir varmt i solen har Kent har ett "hett" tips.

- Lägg ut trädgårdsslangen i solskenet, efter ca 1 timme så har du tillräckligt med varmvatten i slangen för en snabbdusch.

6. Slipp myggen!

Till sist, har Pelle hittat lösningen på de allra minsta problemen?

- Något som kan förstöra vilken härlig sommarkväll som helst är mygg. Kolla in en liten apparat som heter Thermacell och som faktiskt håller myggj**larna på rimligt avstånd. Med en sån inom räckhåll så kan de små jävlarna inte förstöra fikastunden eller kvällsmaten för dig.

Ha nu en alldeles underbar sommar önskar vi på SWH!
Glöm inte bort att vara rädda om varandra så hörs vi efter semestern igen.

Behöver du komma i kontakt med oss under sommaren?

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp