Säg hej till Samuel!

Publicerad:
2021-03-10

Skrivet av:
Malin S.

Säg hej till Samuel!

I slutet av förra året påbörjade Samuel Richardsson sin praktikplats hos oss på SWH. Här har Samuel i första hand fått jobba med design och sociala medier men slussas successivt mer och mer in i fler av de olika arbetsuppgifter som vårt designteam arbetar med.

Vi tänkte kolla lite mer med Samuel vad han gjort innan han började på SWH och vad det var som gjorde att han valde att söka praktikplats hos oss.

Vad gjorde du innan du började på SWH?

Jag studerade tidigare Grafisk Design för Digitala och Tryckta Medier på Högskolan Dalarna. Det är en treårig utbildning som ska ge en bred kunskapsgrund inom många yrkesroller anknutna till grafisk design, både för webben och för trycksaker.
Jag tog examen från utbildningen under 2020 och programinnehållet anpassas ganska mycket efter samtiden. Jag tror bland annat att utbildningen numera heter Informationsdesign och nu lägger mer fokus på webbdesign och mindre på trycksaker än när jag studerade. Kan starkt rekommendera både lärarna och kurserna på utbildningen.

Hur kom det sig att du sökte just den utbildningen?

Helt ärligt så fastnade jag mer för namnet på utbildningen än själva innehållet till en början. Jag var väldigt inriktad på att utbilda mig vidare inom grafik för främst datorspel när jag gick mitt sista år på gymnasiet. Grafisk design lät då som ett steg i rätt riktning, även om jag inte förstod innebörden av vad grafisk design egentligen var för något. 
Men efter att jag tackade ja till utbildningen och fick lära mig mer om grafisk design så växte sig mitt intresse starkare under utbildningens gång. Så jag har väldigt svårt att föreställa mig hur jag skulle varit just nu om jag inte tagit del av utbildningen.

Vad gjorde dig intresserad av webb?

Webben var väl till en början ganska skrämmande för mig. Jag introducerades första gången till konceptet med kod, inom kursen Webbdesign 1, under första året av min utbildning.
Minns att det var ganska överväldigande i början och många av mina kurskamrater hade stött på programmering och kod tidigare så de kunde smidigt ta sig framåt i processerna. Själv kändes det som att jag fick försöka krångla mig fram med små bäbissteg.

Men det blev väl bättre?

Ja, absolut. Det blev ju roligare i takt med att kunskaperna ökade. 
Upptäckte att det var ganska kul att kunna inspektera olika webbsidor och se och förstå hur en webbsida egentligen är uppbyggd. Det gav ganska mycket i längden för mitt fortsatta webbintresse. Så med utbildningen, som totalt gav 4 kurser inom webbdesign, gick ifrån att jag först var livrädd för kod till att arbeta i en grupp som ansvarade för att designa webbsidan för högskoleklassens examensutställning. 

Samtidigt så ser jag ju hur webben växer hela tiden med inspirerande webbsidor, och med en mycket mer digital anpassning i dagsläget. Det gör att det känns mer relevant än någonsin att fördjupa sig för att skapa och uttrycka sig på webben.


Vad var det som gjorde att du hörde av dig till SWH för praktikplats?

Jag sökte praktik ett bra tag innan jag fick någon praktikplats. Från början sökte jag praktik i anknytning till kursen Arbetsförlagt projekt i samband med min utbildning, vilket inte blev av i slutändan. Jag sökte då ett antal passande arbetsplatser, men tyckte faktiskt att Svensk Webbhandel redan då stack ut lite mer än resterande och bemötte mig med ett snabbt och trevligt svar till min ansökan. 

Samuel Richardsson

Ett stort plus var definitivt kontaktsidan på svenskwebbhandel.se, med alla medarbetarporträtt som visar rörliga Snapchat-loopar när man hovrar på bilderna. Det var viktigt för mig att det skulle vara en rolig och lättsam arbetsplats, vilket just det verkligen gav intrycket till. Naturligt så blev därför namnet att komma ihåg sen till när jag väl tog examen.

Har du lärt dig något speciellt under din tid hos SWH?

Via de arbetsuppgifter jag hittills fått ta del av har jag lärt mig mer om kundkontakt och bemötande med kunder. Lite mer om hur det faktiskt går till på riktigt utanför skolbänken. 
Jag har även lärt mig mer om kodstrukturer och principer inom webbutveckling och på webben under arbetsgången. Det har gjort att jag kunnat utvecklas mer, på samma sätt som jag gjorde under mina studier.

Har du ett tips till andra som vill söka praktikplats hos en webbyrå?

Jag tror att en stor fördel till varför just jag fick komma in hos SWH var att jag fanns tillgänglig väldigt nära arbetsplatsen jag sökte till, men det beror nog helt på webbyrån. Viktigt är nog att du som söker visar intresse och visar att du är tillgänglig och trevlig. Då finns det nog större chans att webbyrån även känner ett större intresse för dig också. 

Tack för pratstunden, Samuel.

Vill du komma i kontakt med Samuel eller någon av oss andra på SWH så kika in vår kontaktsida. Där hittar du våra rörliga Snapchatbilder som fångade Samuel intresse för SWH. Kanske kan de ha samma inverkan på dig?

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp