Säg hej till Lena!

Publicerad:
2021-06-14

Skrivet av:
Malin S.

Säg hej till Lena!

Tidigare i våras växte vår utvecklingsavdelning här på SWH då vi anställde ytterligare en webbutvecklare. Det är Lena Berglund som i början av maj anslöt till vårt team och hon är nu i full gång med att slussas in i vår dagliga verksamhet och börja hjälpa våra kunder att bli mer framgångsrika på webben.

Vi tog en pratstund med Lena för att kolla lite vad hon gjort tidigare och varför hon sökte sig till SWH.

Vad är det som gjort dig intresserad av webben?

Jag har alltid tyckt om de möjligheter som webben och digitalisering kan ge oss. Bland annat i form av att integrera människor som annars inte skulle kunna träffas, både socialt och professionellt. Idag har ju en liten butik på en mindre ort möjlighet att, via webben, sälja till personer som de aldrig skulle ha nått ut till annars. Det ger även helt andra möjligheter till att dela med sig och få kunskap och inspiration av varandra. 

Vad har du för bakgrund inom Programmering?

Jag har utbildat mig via Mittuniversitet inom Informatik med inriktning på Systemutveckling och blev klar under hösten 2020. Utbildningen gav mig breda kunskaper om systemutvecklingens alla faser men en liten utmaning var att hela utbildningen var på distans, vilket ju har visat sig vara en bra erfarenhet nu under dessa pandemitider.

Vad gjorde du innan du började plugga?

Jag har jobbat inom vården som röntgensjuksköterska i 8 år. Men ganska tidigt kände jag att det inte var riktigt rätt och att jag hade hamnat fel. Jag ville nog ha ett lite mer kreativt och administrativt arbete där jag fick jobba med skapande, problemlösning och arbeta mer tillsammans med andra och framförallt med regelbundna arbetstider då jag inte alls kände att det fungerade att jobba skiftnätter.

Under mina år inom vården agerade jag som slutanvändare och utbildare i många olika mjukvarusystem. Jag har både stött på riktigt bra system men även raka motsatsen vilket jag tror kommer hjälpa mig att förstå vikten av användarvänlighet när jag nu själv kommer vara en del i utvecklingen.  

Du ville byta karriär helt enkelt?

Ja, men det tog några år innan jag bestämde mig. Jag var väl inte så sugen på att börja plugga igen men insåg väl till slut att det var den vägen jag måste gå. Jag visste ju inte riktigt till vad jag ville studera och var inne på många olika alternativ men inget kändes helt rätt. Systemutveckling och programmering, till exempel, fanns inte alls med på listan, då jag hade en ganska stereotyp bild av programmerare. Av en slump introducerade en vän som är just programmerare mig till programmeringsyrket, vilket väckte mitt intresse. Efter en tids funderande valde jag därför att skola om mig till systemutvecklare.

Känns det mer rätt den här gången?

Ja men det tycker jag absolut. Dock var det tufft och svårt i början men när jag väl började förstå mer och det jag gjorde fungerade så blev det riktigt roligt. Jag tycker hittills att det är en bra kombination av att skapa och klura på nya bra lösningar så jag känner mig verkligen sugen på att börja skapa för webben. Det känns riktigt inspirerande att verkligen få komma igång med att koda "på riktigt".

Lena Berglund -SWH

Hur kommer det sig att du sökte jobb hos oss på SWH?

Redan från början när jag letade efter jobb ville jag helst hitta ett företag som inriktade sig på webben då det är vad som intresserat mig mest under utbildningen. Jag har även börjat intressera mig för ett mer hållbart sätt att leva med mer fokus på långsiktighet och kvalité för mig själv och för min omgivning. Därför fick gärna företaget finnas i närheten av Sandviken så jag kunde flytta närmare min familj, eftersom jag bodde i Sundsvall. Så när jag såg en annons från SWH på Facebook var det en självklarhet för mig att söka jobb här.

Har du några tips till andra som vill jobba som programmerare eller webbutvecklare?

I början tyckte jag programmeringen var ganska svår, vilket den är för många. Det är ju inte så konstigt med tanke på hur mycket som finns att lära sig. Alla är vi nybörjare i början och det viktigaste är inte att kunna allt, utan att vara nyfiken, öppen och vilja lära sig. 
Var heller inte rädd för att göra det du vill här i livet oavsett om det är programmering eller något annat. Efter att ha träffat många svårt sjuka människor, i mitt tidigare arbete, som bara har en kort tid kvar att leva så inser jag att det är viktigt att göra det man verkligen vill i livet. Vill du byta bransch gör det, varje dag av livet är viktig. Vi tillbringar så många timmar på våra arbetsplatser så det är viktigt att man trivs och arbetar med något man tycker om. 

Tack för en trevlig pratstund och några avslutande kloka ord.


Vill du komma i kontakt med Lena eller någon av oss andra på SWH så kika in vår kontaktsida. 

 

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp