Hur ökar jag hastigheten på min webbplats?

Publicerad:
2023-06-07

Skrivet av:
Emma H.

Hur ökar jag hastigheten på min webbplats?

Hur viktigt är det egentligen att din webbplats laddar snabbt? Det kan vara enkelt att fastna i tankemönstret att någon extra sekund inte spelar roll... Men visste du att hastigheten på din webbplats kan vara en av de viktigaste faktorerna för att dina besökare ska få en bra upplevelse och för att konverteringarna ska öka på din webbplats?

Hur snabbt bör min webbplats ladda?

Vad menar man egentligen med att din webbplats bör ladda snabbt? Snabbt är i vanliga fall ett ganska subjektivt ord, men när det kommer till laddningstiden på din webbplats finns det som tur är någon form av normvärde.

I optimala fall bör din webbplats ladda på högst 3 sekunder. 3 sekunder är en allmän riktlinje för hur snabbt en webbplats bör laddas för att besökaren ska få en bra upplevelse. En laddningstid på under 2 sekunder anses vara exceptionellt snabbt och ökar därmed också möjligheten till att dina besökare får en bra upplevelse av din webbplats.

Varför är det viktigt att min webbplats laddar snabbt?

Att ha en snabb laddningstid för din webbplats är viktigt för användarupplevelsen och konvertering, men också för din rankning hos sökmotorer. Sanningen är den att en långsam webbplats ökar risken för att besökaren ska tappa tålamodet och lämna webbplatsen innan de börjat interagera med den. En sådan händelse kan leda till högre avvisningsfrekvens, vilket i sin tur kan påverka din rankning i sökmotorer som Google negativt.

Hur ökar jag hastigheten på min webbplats?

  1. Optimering av bildstorlek: Bilder är en vanlig bov i mysteriet angående varför din webbplats laddar långsamt. Då bilderna oftast är de största elementen på en webbplats, blir det viktigt att optimera dessa för att minska webbplatsens laddningstid. Använder du ett bildkomprimeringsverktyg kan du minska storleken på dina bilder, utan att försämra kvaliteten.
  2. Använd en CDN: CDN står för Content Delivery Network och används för att distribuera din webbplats filer över flera servrar runt om i världen. Det gör att filhämtningen kan ske från den server som finns närmast din besökare.
  3. Minimera HTTP-Requests: HTTP-requests är de förfrågningar som skickas för att hämta webbplatsens filer, så som JavaScript, CSS och bilder. Ju fler förfrågningar som krävs, desto längre blir laddningstiden. För att undvika detta kan du exempelvis slå ihop fler filer till en, eller rensa webbplatsen på onödiga filer.
  4. Optimera CSS och JavaScript: Överflödig kod i form av CSS och JavaScript kan sänka hastigheten på din webbplats. Genom att minifiera dina CSS och JavaScript-filer tas mellanrum, kommentarer och andra tecken som inte behövs bort och storlekarna på filerna minskar.
  5. Cachning: Cachning innebär att webbläsaren sparar information om vissa filer och data på webbplatsen. Det gör att de inte behöver hämtas på nytt vid varje besök. Genom att använda cachning kan du minska laddningstiden för återkommande besökare på din webbplats.

Hastigheten på din webbplats är en viktig faktor för både dina stationära och mobila besökares upplevelse, men också för att inte tappa viktiga placeringar bland sökmotorerna.

Är det dags att se över hastigheten på din webbplats? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp