Gratis bildbehandling på webben

Publicerad:
2020-06-12

Skrivet av:
Malin S.

Gratis bildbehandling på webben

Snygga bilder har en stor del i upplevelsen av en webbsida eller en webbutik. Ofta byggs webbsidor med färdiga bildytor med en angiven storlek till vilka du behöver anpassa och beskära dina bilder för att de ska visas ut på bästa sätt. Fel anpassade kan dina bilder visas ut felaktigt och även göra att din sida laddas långsamt, vilket i sin tur kan kosta dig både sökplaceringar hos Google och besökare.

Bildjusteringar utan dyra programvaror

Bildbehandlingsprogrammet Photoshop i all ära men det är inte alla som har möjlighet eller lust att lägga ut stora pengar bara för att anpassa sina bilder för webben. Men det finns andra lösningar för bildbehandling som inte kostar en enda krona.

Vi har tagit en snabbtitt på ett urval av några webbaserade bildbehandlingsprogram där du enkelt får tillgång till de funktioner du behöver för att anpassa bilder till dina webbsidor.

Vi har i första hand fokuserat på funktioner som beskärning och storleksförändring av bilder utan att, i någon större utsträckning, testa övriga funktioner bland de olika programmen. Vill du veta mer om hur du bör spara dina bilder med hänsyn till kilobyte och filstorlek kan du läsa mer om detta i vårt tidigare blogginlägg om bildstorlekar på webben.

Bildbehandling på webben - Polarr

Polarr

Först ut är Polarr som jag tycker känns som ett mer snyggt än lättanvänt bildbehandlingsprogram. Vid en första anblick så är det inte helt självklart var man hittar de olika funktionerna man är ute efter och jag hade svårt att hitta funktionen för storleksförändring vilken jag till slut hittade först när jag försökte spara min bild.

En cool anpassning är dock att man själv kan ställa in och anpassa färgen på sin arbetsyta och byta menyvariant men ur ett rent användarmässigt perspektiv vet jag inte om det fyller en jättestor funktion.

Jag tror att det tar ett litet tag innan man känner sig riktigt hemma med att arbeta i Polarr men väl där tror jag det kan vara ett smidigt program. Alla funktioner ingår inte i gratisversionen utan det krävs ett abonnemang för full åtkomst.

Bildbehandling på webben - BeFunky

BeFunky

BeFunky är istället en mer lättanvänd bildredigerare tycker jag, som liknar Photoshop ganska mycket. De grundläggande funktionerna man behöver för att webbanpassa bilder är gratis men de mer avancerade bildjusterande funktionerna kräver ett abonnemang med månadskostnad.

Man har en bra överblick av reglage och funktioner och du kan ladda upp dina egna bilder men får även tillgång till stockbilder från bla Pixabay direkt i programmet. Du kan sedan enkelt välja var du vill spara ner din behandlade bilder då programmet erbjuder flera olika sparalternativ. Det finns även mängder av guider för hur du hanterar programmet samt olika tips på bildhantering. Dock är all information på engelska. Det går även att ladda BeFunky ner som app till din mobil.

Bildbehandling på webben - Iloveimg

Iloveimg

Här får vi inte så mycket till bildbehandlingsprogram utan det är mer en samling av förutbestämda funktioner för bildhantering. Du väljer vad du vill göra, laddar upp dina bilder till den funktionen och det blir gjort utifrån de inställningar du anger.

Det är lättanvänt med tydliga knappar och tack vare att de olika funktionerna endast innehåller de inställningar som verkligen behövs är det svårt att göra fel. Även här kan du registrera dig och betala för ytterligare funktioner men gratisvarianten fungerar bra om man utgår ifrån att endast kunna beskära och storleksanpassa bilder för webben.  

Bildbehandling på webben - Fotor

Fotor

Ytterligare en mer Photoshopliknande bildbehandlare som har massor av funktioner. Dock är merparten av de mer avancerade funktionerna tillgängliga först då man valt att skaffa ett betalabonnemang men de funktioner som erbjuds gratis funkar bra för att anpassa bilder för webben.

Det jag störs av är att programmet innehåller en massa reklam runt själva arbetsytan som kontinuerligt byter avsändare och det dyker hela tiden upp en envis popup-ruta som vill att man ska skaffa konto och logga in. Du behöver även vara inloggad för att spara ner dina bilder i png-format vilket även det drar ner helhetsintrycket. Fotor finns även som app för Android & iOS för användning i din mobiltelefon.

Bildbehandling på webben - Pixlr

Pixlr.com

Pixlr.com är det bildbehandlingsverktyg, av de vi snabbtestat, som mest påminner om Photoshop. Alla menyer, reglage och ikoner finns i stort sett på samma ställen och ser nästan likadant ut som Adobes flaggskepp. Som van Photoshopanvändare gör ju det att jag upplever programmet som mycket lättarbetat med funktioner jag känner igen. Men jämför jag med de övriga bildbehandlare jag testat så känns Pixlr som mest lättförståeligt. Att all information är på svenska kan ju såklart spela in på den känslan.

Du får tillgång till ett bildbibliotek från bland annat Unsplash om du inte har egna bilder att ladda upp och behandla. Även här kan du skaffa ett abonnemang för att få tillgång till ytterligare funktionalitet men gratisversionen ser ut att innefatta de flesta funktioner gällande bildhantering. Här finns även reklam i nedre delen av arbetsytan men jag upplever den inte lika störande som jag gjorde hos Fotor. 

Välj ditt eget favoritprogram för bildbehandling

Detta var endast ett urval av det stora utbud av gratis bildbehandlingsprogram som finns tillgängliga på webben. Testa gärna själv för att bilda dig en egen uppfattning om funktioner och hitta din egen favorit för att webbanpassa bilder innan du laddar upp dom till din webbsida eller webbutik.

Flertalet av våra egna webblösningar, tex Webbadmin för IH7, har inbyggda funktioner för anpassning av bildstorlekar. Hör av dig om du vill veta mer.
Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp