Förbättra tillgängligheten med korrekta språk-taggar

Publicerad:
2021-03-15

Skrivet av:
Emma H.

Förbättra tillgängligheten med korrekta språk-taggar

Språk-taggar används för att direkt tala om vad din webbplats innehåll är skrivet på för språk. De ger också möjlighet att tala om när ett språkbyte sker på webbplatsen, exempelvis om webbplatsen erbjuder språkval, eller tala om när ord på andra språk än webbplatsens huvudsakliga språk förekommer.

Har du koll på din webbplats språk-taggar? Det finns många fördelar med att se till att din webbplats har korrekt uppsatta markeringar för vilka språk den innehåller. Idag tänkte jag att vi skulle kika närmare på deras inverkan på tillgänglighet.

Vad är tillgänglighet på webben?

Tillgänglighet är hur någonting utformas. Om någonting är tillgängligt innebär det att så många som möjligt kan använda och ta del av det. Det handlar i stort om samhället, men kan brytas ner till mindre delar. Webben är inget undantag.

Tillgänglighet på webben innebär alltså att så många som möjligt ska kunna använda och ta del av din webbplats. Även vid funktionsnedsättningar ska man kunna använda webbplatsens funktioner och tillgodose sig av informationen som finns.

Vad har språk-taggar med tillgänglighet att göra?

Är du säker på att alla dina besökare kan ta del av ditt innehåll på ett korrekt sätt? Språk-taggarna kan hjälpa dig en bit på vägen.

Tar du hänsyn till om dina besökare använder hjälpmedel för att tolka din webbplats? Det är inte ovanligt att skärmläsare används av besökare med funktionsnedsättningar som blindhet, synnedsättningar, kognitiva nedsättningar, motoriska nedsättningar och mer.

En skärmläsare är ett hjälpmedel som hjälper besökaren att navigera på webbplatsen genom att tolka och läsa upp webbplatsens innehåll.

Språk-taggen signalerar för skärmläsaren vilket språk som används och därmed vilket uttal som skärmläsaren ska använda. Fel uttal kan göra det otroligt svårbegripligt för besökaren som ska tolka vad skärmläsaren läser upp för texter på webbplatsen.

Hur anger jag språk-taggar?

Skärmläsaren tittar först på webbplatsens övergripande lang-tag. Varje webbplats bör ha en lang-tag på sin första html-tag som talar om vad webbplatsens huvudsakliga språk är.

Exempelkod:

<html lang="sv-SE"> </html>

Lang-taggen bör även användas på andra ställen på sidan där förändringar i språk sker.

Exempelkod:

<p> Det här är en text på svenska som automatiskt får språk-inställningen från html-taggen. Nedan följer ett blockquote vars språkinställning hämtas från lang-taggen på blockquotet och anger att texten är på engelska. </p> <blockquote lang="en-US"> Accessible design is good design - it benefits people who don't have disabilities as well ass people who do. Accessibility is all about removing barriers and providing the benefits of technology for everyone. </blockquote> <cite> - Steve Ballmer</cite>

Vad som visuellt syns på skärmen:

Det här är en text på svenska som automatiskt får språk-inställningen från html-taggen. Nedan följer ett blockquote vars språkinställning hämtas från lang-taggen på blockquotet och anger att texten är på engelska.

Accessible design is good design - it benefits people who don't have disabilities as well ass people who do. Accessibility is all about removing barriers and providing the benefits of technology for everyone.
- Steve Ballmer

Ändringen i lang-taggen signalerar för skärmläsaren att det är dags att byta betoning och uttal för stycket som skrivs på ett annat språk.

Fördelar med korrekt hantering av språktaggar

Att se över sin webbplats språk-taggar är en relativt enkelt åtgärd för att ta ett steg mot bättre tillgänglighet och stöd för skärmläsare. Det för även med sig fler fördelar, som exempelvis bättre kommunikation med webbverktyg som Google translate.

Att ta tag i dina språktaggar är en liten åtgärd som kan göra en stor skillnad för dina besökare.

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp