Vad är CMS?

Publicerad:
2022-03-23

Skrivet av:
Emma H. & Malin S.

Vad är CMS?

Det spelar ingen roll om du arbetat länge med webben eller är helt ny på internet. Oavsett erfarenhetsnivå så är sannolikheten att du någon gång kommer stöta på begreppet CMS ganska stor. CMS står för Content Management System och är ett av de viktigaste verktygen du bör ha bra koll på när du arbetar med, eller i nära relation, till webben.

Vad är ett CMS?

Ett CMS, Content Management System, kan se ut på många olika sätt. Men den gemensamma nämnaren för CMS, är att det är ett innehållshanteringsverktyg för webben. Ett CMS har ofta flera funktioner som används för att hantera och publicera innehåll på webben i olika sammanhang. Du kommer antagligen i kontakt med ett CMS om du exempelvis arbetar som webbredaktör och publicerar bilder och text för en webbplats eller som administratör för ett E-handelsföretag och hanterar artiklar och ordrar i en webbutik. 

Ett CMS kan se ut på många olika sätt beroende på dess tänkta användningsområden. Vissa är enkla och täcker grundläggande funktioner, medan andra kan vara mycket avancerade och utformade för att hantera många komplexa och skräddarsydda funktioner. Idag är de flesta CMS webbaserade, vilket gör att man kan använda sitt CMS var man än befinner sig, utan krav på specialprogram.

Välj ett CMS med funktioner som uppfyller ditt företags mål 

Det är ditt företags mål som bör styra valet av CMS. Därför är det viktigt att det CMS du väljer inte bara innefattar de grundläggande funktioner du söker, utan också har möjlighet att vidareutveckla nödvändiga funktioner som du kan tänkas behöva i framtiden.

Även om du ämnar starta i mindre skala, kan det vara bra att från starten ta höjd för att kunna växa senare. Därför är det viktigt att inte låsa in sig i ett stelbent CMS som inte ger dig möjlighet att utvecklas både innehålls- och funktionsmässigt. Risken blir att du ganska snart upplever ett behov av fler funktioner och i värsta fall tvingas du lägga en massa pengar och extra arbete på att byta till ett nytt CMS.

Vad bör ett CMS innehålla?

Olika företag har olika behov så i valet av CMS är det bra att utgå från dina egna nuvarande men även framtida behov. Ett par av de viktigaste frågorna kring funktioner du bör ha koll på vid val av CMS är:

  • Finns de grundläggande funktionerna du behöver just nu?
  • Finns det möjlighet att utvecklas/växa i systemet som du vill i framtiden?
  • Finns det möjligheter till att anpassa moduler och funktioner efter dina behov?
  • Finns det stöd för sökmotoroptimering?

Ett CMS bör även vara användarvänligt och lätt att använda och du bör även se till att du kan använda det utifrån din kunskapsnivå. Annars bör leverantören även kunna tillgodose dig med en bra support.

Vill du veta mer om våra CMS?

Kontakta oss på SWH så kan vi berätta mer om våra webblösningar!

 

Till bloggen

Hör av dig så skapar vi någonting tillsammans!

Upp